Natur, udeliv og science
Naturen – er et oplevelsesrum
Udeliv – Naturen som legerum
Science – Naturen som opdagelsesrum
Naturglæde er medfødt. Dette læreplanstema indeholde overstående tre parametre som vi arbejder bredt med, både som voksenplanlagte aktiviteter og ud fra børnenes egne input og interesser. Naturoplevelser i barndommen bidrager både til den følelsesmæssige, mentale og fysiske udvikling. Derudover viser forskning at børn der er i tæt kontakt med naturen udvikler bedre motorik, koordination og læseevne samt bliver gladere, mindre stressede og bedre til at fokusere og lære og derigennem mere tilbøjelige til at værne om naturen som voksne.
Udelivet er et enestående legerum, her får fantasien frit spil, der er højt til loftet og børnene er involverede både kropsligt og sanseligt. I skov, på mark og i byen har børnene mulighed for at hente førstehåndsindtryk om dyr, planter og materialer – herunder også hvilke materialer der er en naturlig del af naturen eller det er materialer som fx plastic og skrald der er plantet af mennesker i naturen.
Naturen som oplevelsesrum – det er her vi undersøger, oplever og eksperimenterer fx med: hvor mange prikker har mariehønen? Kan træ flyde i åen eller synker det? Hvad vejer mest/mindst? Hvad er størst/mindst, så vi derigennem påbegynder interessen for en begyndende matematisk opmærksomhed.
Mål:
Tiltag:
0-3 år
3-6 år
Tegn:
0-3 år
3-6 år
Evaluering:
Vi evaluere løbende på teammøder omkring hvilke tegn vi ser og oplever i hverdagen hos børnene.
Vi giver hinanden feedback på arbejdsmodel og evalueringsmodel på tværs af grupperne, så vi herved sikre at hele personalegruppen har øje for hvad vi hver i sær laver og kan give faglig respons her til. Er børnene
engagerede, interesserede samt kan huske og genkende ting vi har arbejdet med, viser børnene glæde og tager initiativ til at udforske/opleve. Hvis ikke børnene udviser dette, skal vi som fagpersonale handle anderledes.
Se pædagogisk arbejdsmodel og tilhørende evalueringsmodel.
Der skal evalueres en gang om måneden.
Dokumentation:
Vi udstiller løbende børnenes produkter, processen i at fremstille produktet dokumentere vi bl.a. med billeder. Læringen ligger i processen og læringen er vigtigere end produktet. Vi bruger naturens materialer til kreative processer, pynter og dekorere, og tager løbende billeder af hverdagens naturoplevelser/opdagelsesrum.
Læreplans planchen hænger på alle stuer som samtaleemne /inspiration til forældre samarbejde.