Alsidig personlig udvikling
Dette tema i den nye styrkede læreplan drejer sig om at udvide og styrke børnenes erfaringsverden og deltagelsesmuligheder. Rent billedligt kan man tale om alsidig kost og ensidig kost – at være alsidig i sin kost er bedre end at være ensidig, og det samme gør sig gældende når vi arbejder med børns personlige udvikling i Børnehuset. Børns personlige udvikling udvikles bedst i en omverden, der er lydhør, medlevende og hvor børn føler sig værdifulde, som en del af et fællesskab, hvor man er sammen om noget og bidrager med hvad man kan. Børnene i Børnehuset begynder at lære at se og forstå samspillet og de konflikter der kan opstå med andre. De skal kunne mærke deres egne grænser – kunne sige fra – og på samme tid indgå som en social del af fællesskabet, som gør verden sjov og udfordrende at være i. Ligeledes skal barnet understøttes i at udtrykke deres følelser og håndtere konflikter uden at miste gåpåmodet. Læringsmiljøet skal give børnene mulighed for at udfolde sig og afprøve deres potentialer – hvem er jeg? Hvad kan jeg? Og hvad kan jeg ikke endnu? –de skal have mulighed for at forfølge, engagere sig og fordybe sig i det de er optagede af samt skabe egne projekter hvor de bliver anerkendt for deres indsats og derved oplever at mestre.
Mål:
1. det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn udfolder, udforsker og erfarer sig selv og hinanden på både kendte
og nye måder og får tillid til egne potentialer. Dette skal ske på tværs af blandt andet alder, køn samt social og kulturel baggrund.
2.det pædagogiske læringsmiljøskal understøtte samspil og tilknytning mellem børn og det pædagogiske personale og børn imellem. Det skal være præget af omsorg, tryghed og nysgerrighed, så alle børn udvikler engagement, livsduelighed, gåpåmod og kompetencer til deltagelse i fællesskaber. Dette gælder også situationer, der kræver fordybelse, vedholdenhed og prioritering.
Tiltag:
0-3 år
3-6 år
Tegn:
0-3 år
3-6 år
Evaluering
Vi evaluerer løbende det enkelte barns samt gruppens trivsel, udvikling og dannelse på både ugentlige teammøder og det store teammøde hver anden måned. Vi giver hinanden feedback
på arbejdsmodel og evalueringsmodel på tværs af grupperne, så vi herved sikre at hele personalegruppen har øje for hvad vi hver i sær laver og kan give faglig respons her til. Er børnene engagerede, interesserede
samt kan huske og genkende ting vi har arbejdet med, viser børnene glæde og tager initiativ til at udforske/opleve. Hvis ikke børnene udviser dette, skal vi som fagpersonale handle anderledes.
Se pædagogisk arbejdsmodel
og tilhørende evalueringsmodel.
Der skal evalueres en gang om måneden.
Dokumentation
Fotos og tekst om aktiviteter, processer og dagligdag som skildre leg, samarbejde, samspil og trivsel, som løbende bliver lagt på intern facebook side. Derudover udarbejder vi en TRAS på alle børn som er inddelt efter alder 2-3 år, 3-4 år og 4-5 år. I vuggestuen udarbejdes en udviklingsprofil på de børn som vurderes relevant i forståelsen af det enkelte barns behov og resurser, hvor dette følges op på i børnehaven. Tras og udviklingsprofil bruges som redskaber, for at se udfordringer og arbejdspunkter hos det pågældende barn til brug for at styrke den røde tråd og samarbejdet mellem Børnehuset og hjemmet.
Læreplans planchen hænger på alle stuer som samtaleemne /inspiration til forældre samarbejde.